FRESH MEAT 2023

A Budapest FotóFesztivál az Erzsébetvárossal együttműködésben pályázatot hirdet 35 év alatti fotográfusok számára csoportos kiállításon való megjelenésre. Az évente meghirdetett pályázaton a nyertes alkotók munkái által a BPF kiemelt eseményeként mutatkozik be a kortárs magyar fotográfia legifjabb generációja. A tematikailag kötetlen felhívás arra keresi a választ, hogy mi foglalkoztatja most a fiatal fotográfusokat, melyek azok a tematikák, kérdések, amelyek mentén sorozataik / portfóliójuk formálódik. A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot, megközelítést részesítették előnyben mind a témák és a koncepciók tekintetében.

Kiállítók / Exhibitors: DOBOS Flóra, FODOR Csilla, FÜGEDI Zsófia, LEGÁT Franciska, Alan IEONG, SCHÓR Ádám, SZÖVÉRFI Adrienn 
Kurátorok / Curators: MUCSY Szilvia, SOMOSI Rita

Megtekinthető: 2023. 04.03 - 23.
K6 Galéria ( 1072 Budapest, Klauzál tér 6.)

DOBOS Flóra: how u made me feel, 2022

Amikor laborálok mindig rengeteg próbacsík készül, amiket mindig sajnálok kárba veszni. A fényképeket anatómia című feladatunkra készítettem, ezekből kerültek a képekre. A szétvágott testeket cérnával szerettem volna egybefűzni és a monokróm színes hátterekkel lebontani őket elemekre. A második része a sorozatnak digitálisan készült ugyan ezekből a fotókból.

 

FODOR Csilla - Egy pályakezdő édesanya naplója, 2021-2022

Mikor megszületett első gyermekem, akkor megszülettem én is, mint édesanya.Ahogy a kisgyermeknek is napról napra nő az új, ismeretlen információk száma, én is csak fokozatosan tudok beletanulni ebbe az élethosszig tartó szerepbe. Egyensúlyozom a csekély énidővel és az állandó éber jelenléttel. Ebben a monoton napirendben próbálom megörökíteni a vissza nem térő pillanatokat, néha rekonstruálni vagy újra megteremteni azokat.

FÜGEDI Zsófia: Létkérdés, 2022

Sorozatomban a felnövő generáció létkérdésével szerettem volna foglalkozni. Az élet egyik legmeghatározóbb pontja mikor felnőtté válunk, amikor szembekerülünk önmagunkkal. A folyamatos válaszkeresés, külvilág felé való megfelelés és az életbe való beilleszkedés sok fiatalt szorongással tölt el. Az útkeresés során az egész életünket és a világ tudását felölve kell a folyamatos kérdésekre válaszolnunk. A képeken megválasztott tárgyak az életre vonatkozó tudásnak, és ennek a kétségbeesett állapotnak az egyensúlyát szimbolizálják. Megjelenítik mindazt, amit tudnunk kéne és mindezekre adott sokszor igen komplex válaszadásunkat.

 

LEGÁT Franciska: Más, mégis ugyanaz, 2022

Önarcképeimmel múlt és jelen kapcsolatára, az egymást követő generációk hibáinak folyamatos ismétlődésére reflektálok. Mennyire játszik szerepet a szocialista múlt jelenünkben? Mi választ el minket mai napig a nyugat-európai társadalmaktól?
Munkámmal szeretnék rávilágítani a múltból fakadó, de a mi generációnkat is érintő problémákra, arra az iden- titáshiányra, mely társadalmunkat napjainkban is jellemzi.

 

Alan IEONG: Zárt tájkép, 2016-22

A Zárt tájkép dokumentarista fotósorozat kerítések által leválasztott építési területeket mutat, a táj és a városi fejlesztések közötti kapcsolatot hangsúlyozva.  Egymás mellé helyezve, az elválasztó elemek egy összefüggő falat alkotnak, mely a néző és a táj közötti áthághatatlan akadállyá változik.

SCHÓR Ádám: 23:59,  2023

Azt hittük, hogy a világjárvány lecsendesedésével visszatérhetünk a nyugodt hétköznapokba. Tévedtünk.Kitört a háború, régóta nem látott gazdasági válság köszöntött be, az energiatartalékok az utolsókat rúgják. Lehet, hogy ez még csak a kezdet? Talán elérkeztünk saját magunk és a bolygónk kizsigerelésének egy olyan szintjére, ahonnan már nincs visszaút. Ez az utolsó éjszakánk a Földön. Közösen számolunk vissza, várva egy apokaliptikus vízió beteljesülését. Ennek az apokaliptikus víziónak az elmetérképét készítettem el. Mi járhat a fejünkben a visszaszámlálás utolsó másodperceiben? Nyugtalanító, szétesett emlék- és jövőképek, ahol minden összemosódik, de mégis minden összefügg mindennel. A térképet különböző technikával készült képekből állítottam össze, analóg és digitális fotókból, réskamerával készült felvételből, roncsolt filmkockákból, valamint szkennelés során fellépő glitchekből, amikből különleges tájképek olvashatók ki.

SZÖVÉRFI Adrienn: De tartózkodásban a mozgástól; közben mozog a világ, 2022

Életünk mesterséges ritmus szerint halad. Termelői társadalmunkban szolgáltatások, információk áradatával szembesülünk, melyeket nagy mennyiségben fogyasztunk egy teljesebb élet elérésének reményében - azonban ezek többségükben külsőségek. A belső figyelés kihívássá válik, felmerül, hogy képesek vagyunk-e ebben a felgyorsultságban asszertívan operálni belső törekvéseinkkel, értékeinkkel. Kialakított rendszereink sérülékenyek, így a világ rendre leállásra kényszeríti az embert. A pandémia idején rengetegen ütköztek abba a problémába, hogy egy zárt, visszafogottabb tempójú egyedüllétben képtelenek a belső komfort meglelésére. Ebből kiszabadulva most egy recesszió fenyeget leállással. Fotósorozatomban zarándoklás útján teszek kísérletet az ebből a felgyorsult állapotból való kivonulásra és belső intuícióim előhívására úgy a témán, mint a választott fotográfiai eszközökön keresztül.


A kiállítás a Budapest FotóFesztivál kiemelt eseménye. 
A FRESH MEAT kiállítás megtekinthető 2023. április 23-ig a K6 Galériában.

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestphotofestival.blog.hu/api/trackback/id/tr8718093142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása