RANDOM INTRO
Április közepén nyílt az INTRO // a RANDOM kortárs fotóművészeti csoport új tagjainak kiállítása a Dokubrom Galériában. Ennek apropóján bemutatjuk a fotográfusok, ASSZONYI Eszter, BONCSÉR Orsolya, KOMÁR Sabrina, VINCZE-BABA Gabriella és Syporca WHANDAL munkáit.
 
BONCSÉR Orsolya

Kíváncsi vagyok: érdekel hogyan gondolkodnak és élnek mások. Sokat kérdezek. Szeretem a különféle válaszokat, nézőpontokat és történeteteket bármilyen munkáról legyen is szó. Az emberi viszonyokat, a »létezést« dokumentálom, azokat az élményeket, pillanatokat, amelyek hatással vannak rám. 10 éve dolgozom szabadúszó fotográfusként, munkám több szakmai díjjal is elismerték. A dokumentarizmus áll hozzám legközelebb.
2021.-ben jelent meg a fotózásról gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyvem, a Fotózni jó!
boncserorsolya_cimnelkul_img_1770.jpg

 boncserorsolya_cimnelkul_img_6456.jpg

KOMÁR Sabrina

Elsődleges médiumom tudatosan a fotó, hiszen talán semmi sem áll olyan közel a valóság ábrázolásához, mint a fényképezés. De ez nekem nem elég. Egyrészt azért, mert bár szeretném megmutatni a valóságot, pontosabban önmagam valóságát, de nem egészen úgy, ahogyan azt a hagyományos fotográfia teszi. Másrészt a hagyományos fényképezés módszerei erősen triggerelik a kényszereimet, gúzsba kötnek, míg az experimentális fotográfiában megnyugvást lelek. Munkáim önéletrajzi ihletésűek, önarcképek, belső monológok különféle formákban és technikákkal. Azon tűnődtem, ha már a szorongás és a kényszerbetegség úgyis az életem része, miért ne dolgozhatnám fel és tehetném a művészetem tárgyává?
komar_sabrina_melyik_vagyok_02.jpg
 
komar_sabrina_melyik_vagyok_04.jpeg
VINCZE-BABA Gabriella 

Képgrafikusként kezdte, de a sötétkamra varázsa a fotográfia felé irányította. Dániában analóg fotográfiát tanult, Magyarországon az egyetemi tanulmányait filmelmélet szakirányon folytatta. A záródolgozatában az emlékezet(politika), identitás kérdését vizsgálta kísérleti- és dokumentumfilmeken  keresztül. Jelenleg a Linzi Művészeti Egyetem időalapú médiák mesterszakos hallgatója. Az alkotó szerint a képdömpingben, amely megosztja és szétszórja a figyelmünket, a (mozgó)kép lehet a meditációs objektum, önismereti módszer, segítség a traumák feldolgozásában. Alkotásmódjára jellemző, hogy több technika együttes alkalmazásával hozza létre a fotográfia médiumán alapuló képeit, intermediális munkáit, melyeket a filmanyaghoz, az archívokhoz, a történetmeséléshez kapcsolódó kérdések szerveznek egységbe. 
living_monument_2022_-high.gif
Syporca WHANDAL_ Fakan Gabiella


Előzménynélküliség illúzióját magam mögött hagyva nézek szembe a kifejezhetetlenség dilemmájával. A kísérletezés esedékességében, töredezettségében tapasztalom azt az efferens szabadságot, mely egy téma mediális körbejárásához, a műfajok átjárhatóságához, a technikai eszközök kombináláshoz ad bátorságot. A „nincs mit veszteni lét állapot”-ra, az állandósult hiányérzetre, a halandóság perspektívájára való rá-ráeszmélés, áldásként ad megkérdőjelezhetetlen támpontokat a saját életem és alkotó folyamataim eggyé vált mátrixában.

syporca_whandal_israfil.jpg
syporca_whandal_mikail.jpg

ASSZONYI Eszter

Asszonyi Eszter (1996) Kelet-Szlovákiában született, szabadúszó fotográfus, jelenleg Budapesten él és alkot. Érdeklődésének középpontjában a rítusok és rituális gyakorlatok állnak. 2021-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán, 2022-től a Random kortárs fotóművészeti csoport tagja.

Asszonyi Eszter // KÖZÉPSŐ VILÁG
Az én nagypapám hat ujjal született és a családom szerint ezt nem kellene jelentéssel felruháznom: sámánok és táltosok a távoli múltban léteztek, most itt, körülöttünk egy Isten van. Vagy talán több is. A vallási hiedelemrendszerek által világokat teremtünk magunk köré, amelyben természetfeletti erők, szabályok és gyakorlatok által hozunk létre egy saját rendet. Középső világ című munkámban
magánrítusokat és rítusokban résztvevő embereket fényképezek. A fotográfia médiumán keresztül azt vizsgálom, hogy a mai Magyarországon hogyan keverednek az egyéni hiedelemrendszerekben keresztény- és pogány gyakorlatok, hogyan hozunk létre ezzel olyan saját világokat, amelyekben
központi szerepe van a természethez való kapcsolódásnak is.
asszonyieszter_kozepsovilag-no_6.jpg
asszonyieszter_kozepsovilag-no_1.jpg
RANDOM egy kortárs művészeti szervezet, amely a fotóművészek és vizuális művészeti területeken alkotók érvényesülését támogatja. Évente meghirdetett tagfelvételén új alkotókkal bővül, akik a bemutatkozó kiállítás alkalmával az aktuálisan legfontosabb műveiket mutatják be a közönségnek. Az alkotói munkák sokszínűsége a csoport vizuális képét erősíti.
A kiállítás megtekinthető 2022. május 4-ig

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestphotofestival.blog.hu/api/trackback/id/tr9317816963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása